Havuç Tohumu, Kökü, yaprağı, tohumu, çiçeği ile havuç, bir tabiat harikası. Yüzyılı aşkın süredir geleneksel yöntemlerle havucun bileşimindeki özellikler ile İnsanlar için her türlü şifa kaynağı onlarda! Havuç gençlik kaynağıdır ve dört Harika'dan biridir. Her bitki bir hastalığı tedavi etmek için büyür. Konumuz olan havuç tohumu ile ilgili yazımızı değerli okuyucularımızın beğenisine sunuyoruz. Havuç özellikle A vitamini açısından zengin olan kökleri çiğ ya da pişirilerek yenen bir sebze türüdür. Vitamin içeriği bol olan havuç da B1, B2, B3, B6, C, E, K ve potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum mineralleri, protein ve karbonhidrat bulunur. Havuçlar kısa ve uzun şeklindedir. Kısalar turfandalık zamanı için kullanılır. Uzunlar ise yemeklik çeşitleri olarak kullanılır. Havuç tohumları çok ufak olup, kurşuni renkli, hafif sarı renkli ve hafif çengelli bir bitkidir. Çiçekleri beyaz ve pembe renkli, tohumları ise 2-4 mm uzunlukla yumurta şeklindedir. Tohumların ekimden önce tüylerinden temizlenmesi gerekir. Çünkü tüylü olarak yapılır ise, ekim sırasında bazı sorunlar oluşturabilir. İklim istekleri açısından seçici olan havuç, toprak istekleri üzerinde de seçici bir bitkidir. Bu bakımdan havuçlar killi ve kumlu olan topraklarda en iyi sonucu verir. Havuç tohumu iki defa işlenmektedir. Birinci işlem sırasında toprak 30-40 cm derinlikte işlenmelidir. Birinci işlemden sonra 2 veya 3 ton yanmış ahır gübresi verilerek, ikinci toprak işlemesi yapılır. Tavşanların bile havucu ne kadar çok sevdiğini ve yediğini biliyorsunuzdur.
Tohumu; Havuç iki yıllık otsu bir bitkidir. İlk birinci yılında toprak derinliğinde bulunan ve yenilebilen etli kökleri ile toprak üstü yaprağını ve saplarını geliştirir. İkinci yılında havuç çiçekleri ve tohumları ile oluşur. Ancak bazı yabani havuçlarla birkaç otsu türünde olan havuç, bir yılda gelişimini tamamlar. Aynı yıl içerisinde tohum tüm bölümlerini oluşturmaya başlar. Havuç bitkisi besin değeri olarak etli, kabarık kökü, değişik biçim, renk ve büyüklüklerde olur.
Toprağı; Genellikle şubattan sonbahara kadar ekilebilir. Tohum serpme veya çizgi şeklinde ekilir. Havuç tohumları çengelli olduğu için ekilmeden önce ovalayarak çengelleri kırılır. Havucun yetiştirildiği toprak derin kazılır ve titizlikle işlenir. Eğer havuç kökleri çatallaşır ise özelliğini kaybeder. Havucun toprağındaki yabani otlar elle veya çapayla temizlenir. Ekimden önce toprak, tahtalarla ayrılır. Ekilen tohumlar tırmıkla beraber üzeri bir iki santim kadar kapatılır. Bu şekilde üzerleri bastırılarak toprakla temas etmesi sağlanır. Tohumlar bir ay süre sonra yeşillenmeye başlar ve çiçekleri açar.
Ekimi; bu uzun sürede tarlanın otlanmasının önüne geçmek için ekim sonrasında yabancı ot ilacı kullanılması önerilir. Sonra havucun durumuna göre iki veya üç defa çapa yapılır. Yapraklanınca da sulayarak seyrekleşmesi sağlanır. Bazı durumlarda ikinci defa seyrekleşmesi yapılabiliyor. Çünkü havuç suyu sevdiği için kurak zamanlarda sulanmalıdır. Bu durumda potasyum, havuçta şeker miktarını ve depolama gücünü artırmaya yardımcı olur.
Sulaması; Havuç tohumu çimlenmeye başlamasından itibaren hasat bitimine kadar, belli aralıklarla düzenli olarak, her çapadan sonra sulaması yapılır.
Gübrelemesi; Fosforlu ve potasyumlu gübreler ekimden önce verilir. Azotlu gübreler ise ekimden önce yarısı verilir ve diğer yarısı da fidelerin kurşun kalem kalınlığına ulaştığı zaman verilir. Her iki gübrede havuç tohumunun daha fazla veriminin artmasına neden olur. Böylece kalitesi de yüksek olur.
Hasat zamanı; Havuçlar normal boyutlarını aldıktan sonra hasat edilmesi gerekir. Çünkü köklerin fazla sertleşmesine izin vermeden toplanması daha uygun olur. Erken toplanan havuçlar hem zayıf olur hem de tatlanmamış olur. Hasat edilmeden bir gün önce sulanması toplamada kolaylık sağlar. Toprak kazılarak hasat edilir. Yaprakları kesilir ve atılır. Meydana çıkan havuçlar topraklı olacakları için bol su ile yıkanarak hazır hale gelmesi sağlanır.
Son Güncelleme : 01.11.2023 07:35:04
Havuç Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
0 Yorum Yapılmış "Havuç Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Siyah Havuç
Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kullanılmaktadır. Şalgam suyunun haricinde siyah havucun tek başına da suyu birçok sağlık sorunu için tüketilebilir. Yapılan çalışmalara göre siyah havucun, antioksidan ve...
İncir Havuç Kürü
İncir havuç kürü, Son zamanlarda yaygınlaşmış bir kür dür ve birçok kişi bu kürü kolay hamile kalabilmek için hazırlayıp tüketmektedirler. Âdet düzensizliği yaşayan bayanlar ve hamile kalmakta zorluk çekenler veya hamile kalamayanlar için oldukça fay...
Yoğurtlu Havuç Salatası
Yoğurtlu Havuç Salatası, yoğurt eşliğinde hazırlanmış olan havuç salatası özellikle hanımların günlerinde vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir. Sadece yoğurtla hazırlayabileceğiniz havuç salatasının içerisine isterseniz mayonezde ekleyebilirsiniz. Çü...
Hamilelikte Havuç
Hamilelikte havuç, tüketilmesi gereken meyveler arasında yer almaktadır. Havuçta bulunan bazı vitamin ve mineraller sayesinde bebeğin ve annenin vücudu için gerekli olan bu ihtiyaçlarını bu meyveden karşılaması mümkündür.Havuçta bulunan A vitamininin...
Havuç Kürü
Havuç Kürü, Havuç toprak altında yetişen otsu bir bitki türüdür. Her bölgede yetişen havucun yaklaşık 60'ın üzerinde türü vardır. Havuç hemen hemen her yerde kullanılır. Yemeklerde, çorbalarda ve salatalar da kullanılır. Ama çoğunlukla salatalar da k...
Mayonezli Havuç Salatası
Mayonezli havuç Salatası, Günlük hayatımızda belki çok çalışmaktan belki zaman yetmezliğinden neredeyse yemek yemeye vakit bulamıyoruz. Normal bir menü çıkaramazken çeşitli lezzetlerle çeşitli salatalarla enfes yemeklerle süslenmiş masalar hayal olmu...
Rüyada Havuç Görmek
Rüyada Havuç Görmek, Hayırlı işlere, yakınlarından menfaat görmeye, zorluklardan kurtulup aydınlanmaya, zenginliğe, yaşanılan haksızlıklardan sonra ulaşılan haysiyete, hak edilen itibara kavuşmaya, hastalıklardan kurtulmaya, bol şans ve kısmete delal...
Havuç
Havuç, Maydanozgiller ailesinden koni şeklini andıran bir şekle sahip olan havuç, genellikle Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen bir sebzedir. Turuncu, sarı, kırmızı, beyaz, mor ve siyah renkte yetiştirilebilen havuç bitkisine rengini karoten maddesi ve...
Havuç Topları
Havuç topları, tüm ev hanımlarının evinde mutlaka yapmış olduğu kolay pasta tariflerinden biridir. Özellikle çocukların çok sevdiği bir pasta türüdür. Çocuk olan her evde sıklıkla yapılan bir pastadır. Aslında pastadan ziyade pasta türü ya da aperati...
Kırmızı Havuç
Kırmızı havuç, ya da şalgam olarak bilinen bu havuç türü yüksek antioksidan içerir. Şalgam suyunun hammaddesi olan şalgam yapılan araştırmalara göre insan sağlığı için çok faydalıdır. Kırmızı havuç kış aylarında elde edilirken, salatalarda da kullanı...
Havuç Kilo Yaparmı
Havuç Kilo Yaparmı, Havuç sebzesi, içeriğinde bulunan zengin B, A, C ve K vitaminleri sayesinde vücudun ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali içerisinde barındıran bir besin deposu olarak bilinmekte ve yaygın şekilde tüketilmektedir. Havuç kalori ...
Patates Havuç Salatası
Patatesli havuç salatası, özel günlerde yapılacak garnitürler arasında yer almaktadır. Sunumu ile de oldukça güzel görünen patatesli havuç salatası yapımı kolay olan tarihler arasında yer alır. Şimdi yapacağımız patatesli havuç salatasının malzemeler...
Siyah Havuç
İncir Havuç Kürü
Yoğurtlu Havuç Salatası
Hamilelikte Havuç
Havuç Kürü
Mayonezli Havuç Salatası
Rüyada Havuç Görmek
Havuç
Havuç Topları
Kırmızı Havuç
Havuç Kilo Yaparmı
Patates Havuç Salatası
Havuç Tohumu
Havuç Kaç Kalori
Havuç Turşusu
Muhallebili Havuç Tatlısı
Havuç Dilimi
Havuç Suyu Kürü
Havuç Tatlısı
Kremalı Havuç Çorbası
Havuç Mezesi
Havuç Tarator
Havuç Salatası
Havuç Kızartması
Havuç Reçeli
Havuç Salatası Yoğurtlu
Havuç Çorbası
Havuç Faydaları
Havuç Suyu
Sütlü Havuç Çorbası
Popüler İçerik
Havuç Kaç Kalori
Havuç Kaç Kalori, Havuç; Maydanozgiller familyasından olup, anayurdu Asya ve Orta Avrupa'dır. Uzunca koni biçiminde ve etli olan kökü sebze olarak kul...
Havuç Turşusu
Havuç Turşusu; Kış ayları için vazgeçilmez olan turşuyu, sevmeyen çok azdır. Bir çok sebze ile yapılabilen turşuyu, hazır almak istemeyenler ve evde y...
Muhallebili Havuç Tatlısı
Muhallebili Havuç Tatlısı, muhallebi en çok çocukların severek tüketmiş olduğu sütlü tatlıların en başında gelmektedir. Genellikle muhallebilere farkl...
Havuç Dilimi
Havuç Dilimi, ülkemizin meşhur tatlılarından olan baklavadır. Sebze olarak havuçla hiç alakası yoktur. Sadece kesimden dolayı şekli havuca benzer. Bu ...
Havuç Suyu Kürü
Havuç suyu kürü, insanlarda sağlık amacı ile tüketilen şifalı bir kürdür. Birçok uzman kişi tarafından insanlara tavsiye edilen havuç kürü, düzenli bi...
Havuç Tatlısı
Havuç Tatlısı, Havuç toprak altında yetişen sebze olarak tüketilen bir bitki türüdür. Serin ve sert toprağı sever, soğuğa karşı dayanıklıdır. Her bölg...
Kremalı Havuç Çorbası
Kremalı havuç çorbası, çoğu kişinin alışık olmadığı çorba tariflerinden biridir. Ancak çorbanın yapımında kullanılan havuçların bol A vitamini içermes...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Kasım - 2023